četvrtak, 14. svibnja 2015.

Kao Tiramisu & Inside- out Tiramisu




















Već dugo mi je u planu - torta okusom nalik Tiramisu-u ali sa domaćim piškotama - i da je ta torta u isto vrijeme i parfe torta.

I .. voilà! -torta je tu!


Piškote imate od ranije na blogu - klik na recept - tako da vam ovdje zapravo donosim samo recept za kremu. Ukoliko radite piškote po receptu- imat ćete ih par komada viška (neće sve otići u tortu) - ali fine su uz kavicu- vjerujem da neće dugo trajati ;)

Bazna krema ove Kao Tiramisu torte je Pâté à bombe - francuski naziv za kremu od žumanjaka koji se tuku mikserom uz postupno nalijevanje šećernog sirupa prethodno zagrijanog na 121°C- pa dok se ne ohlade. 
Inače- ova krema je često bazna krema za mnoge parfe torte baš zbog svoje mousse teksture. Po želji- u ohlađenu možete dodati otopljenu čokoladu, pastu od lješnjaka, sir ili sl.

Kako termometar još uvijek nisam nabavila- a pâté à bombe nije neizvediva bez njega
 (sad će me profi slastičari streljati- ako ikad pročitaju ovaj moj recept ;) )- ja ću vam ovdje opisati kako sam je ja radila.


Sastojci (promjer 19 cm):

- Pâté à bombe (bazna krema):
5 žumanjaka (115 g)
180 g kristal šećera
50 g vode

Žumanjke stavite u samostojeći mikser i uključite ga da ih lagano miješa. Šećer odmjerite i dodajte mu vodu te ga stavite kuhati. Kuhajte sirup dok na površini ne budu sitni gusti mjehurići i dok se sirup ne počne zadržavati na vilici kad je umočite u njega (znači kad izvadite vilicu iz sirupa- on ostane između zubaca kao opna ili stakalce). 
Lagano nalijevajte dobiveni sirup na žumanke. Nakon što ste izlili sav sirup - uključite mikser na najjače i ostavite ga da tuče smjesu dok se ne ohladi i postane pjenasto kremasta,


Dok mikser odrađuje posao- vi pripremite karamel, poslažite piškote i ostatak kreme.

Karamel:

150 g šećera
40 g vode
75 g slatkog vrhnja
35 g maslaca

Recept kako skuhati karamel- imate ovdje i ovdje - da ga ne ponavljam opet.

Piškotama odrežite vrhove na jedan kraj tako da sve budu iste duljine i poslažite ih uz rub kalupa za tortu. Naravno- kalup prethodno stavite na tanjur za tortu.
I dno kalupa (direktno na tanjur) prekrijte piškotama. 
Ako radite sa domaćim piškotama- onda ove na dnu samo poškropite kavom; a ako radite sa kupovnim piškotama onda ih - prije slaganja u kalup- do pola (vodoravno) umočite u kavu i taj mokri dio stavite prema gore odnosno prema kremi.

Prelijte polovinom količine karamela.

- sirni dio kreme:
250 g mascarponea
200 g sirnog namaza
350 g slatkog vrhnja
30 g šećera u prahu
7 g želatine u prahu
3 jušne žlice hladne vode
1 jušna žlica ruma
skuhana crna (ili instant) kava 

Otopite želatinu (u posudi koja može na vatru) u hladnoj vodi i ostavite da nabubri.
Stucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu u ne previše čvrst šlag.

Pomiješajte mascarpone i sirni namaz. Želatinu zagrijavajte ali pazite da ne provrije. Kad se otopi skinite s vatre i dodajte joj jednu žlicu mascarponea i sirnog namaza; sve izmješajte- ujednačite pa umješajte u ostatak kreme od sira. 
Potom u kremu od sira dodajte par žlica bazne kreme- izmješajte i dodajte ostatak- pažljivo miješajući - te na kraju dodajte tučeno slatko vrhnje.

Izlijte pola kreme preko pripremljenih piškota. Poravnajte. Po vrhu poslažite još jedan red piškota- do pola namočenih u kavu; opet zalijte karamelom i stavite ostatak kreme. Izravnajte i stavite u hladnjak na par sati da se krema lijepo stegne. (najbolje preko noći ;) )

Sutradan- skinite obruč.

Po želji tortu dekorirajte tako da ju ili samo pospete kakaom ili stavite tučeno slatko vrhnje ili je dekorirate talijanskim meringueom- kao ja na slikama. :)

Inside- out Tiramisu


Sa Tiramisuom se mažete i poigrati... možete napraviti "izvrniti" okrugli Tiramisu (a pri tom ne mislim da vam se Tiramisu izvrne na pod :D ) - sve što trebate je nekakav okrugli kalup. Ja imam baš kalupe od inoxa u obliku polukugli- no za ovakvo šta- bit će vam zgodna i kalup za kuglu tj plastična kugla iz art shopova- koja se rastvara na pola ili vam može poslužiti kutijica od maxi kinder jaja (samo pazite da je ne prepunite jer neće imati oblik kugle).

Idemo na posao!

Kad ste zgotovili kremu za tortu- odvojite ppar žlica i stavite u polovice kalupa (polukugle)- u sredinu svakoga - ali ne do dna kugle!! - stavite komadić piškote namočen u kavu. Ako treba popunite ostatak kalupa kremom- i sve stavite u zamrzivač da se zamrzne. 

Smrznutu kremu vadite iz kalupa tako da dno kalupa stavite u toplu vodu- brzo će se krema opustiti pa ćete ju lagano pritiskajući na jedan kraj izvaditi iz kalupa. Drugu polovicu kreme stavite preko prve da dobijete oblik kugle. Zagladite malo spoj, dekorirajte i ...to je to. :)

E, da- ostavite izvrnuti Tiramisu u hladnjak da se malo otopi prije jela ;)



1 komentar :

  1. Pozdrav, taman mi je pala na pamet ideja napraviti tiramisu u malom kalupu za tortu i ovako obložiti. Jedno pitanje - treba li namakati i ove piškote koje idu na rub torte, ako ne: ne znam hoće li biti previše tvrde kad se bude serviralo, a ako da: bojim se da ne izdrže stajati tako, da se nebi raspadale.
    Kod mene je plan da čak malo vire u odnosu na zadnji sloj kreme.

    OdgovoriIzbriši