nedjelja, 1. ožujka 2015.

Bublice

Bublice- moja bezglutenska peciva - po meni, najsličnija pravom kruhu- onom crnom- sa sjemenkama. ;)
Mekane, napuhnute i rahle.
Bez jaja i sira.

Osnova bublica je bezglutensko brašno. No ne ono koje nalazimo u trgovinama kao već gotovu bezglutensku smjesu već "brašno" od sjemenki, mekinja i orašida.

Kad radim ovo brašno, sameljem količinu minimalno za dvije ture bublica- sve skupa pomješam i onda radim bublice od pripremljene smjese "brašna".

Sastojci:

- brašno:
220 g sjemenki zlatnog lana
100 g suncokretovih sjemenki
160 g sjemenki bučine golice
100 g sezama
80 g mljevenih oraha
65 g zobenih posija
80 g pravog kokosovog brašna
50 g psyliuma
17 g praška za pecivo
kavena žličica soli

Sve osim praška za pecivo, soli i psyliuma samljeti u mlincu za kavu (naravno- dio po dio ;) ) - dodati prašak za pecivo, sol i psylium i sve dobro izmješati. 

Brašno čuvati na hladnom u dobro poklopljenoj kutiji.

- bublice- 16 komada promjera 4-5 cm:
400 g brašna
550-600 g vode

po želji sjemenke za uvaljati bublice

Jednostavno- odvagajte brašno i dodajte mu vodu. Rukom umijesite tijesto. Dobit ćete mekano ljepljivo tijesto. Ostavite da stoji barem 20 minuta. Stajanjem će psylium i kokosovo brašno upiti vlagu i tijesto će postati gušće.

Vlažnim rukama oblikujte kuglice veličine manje marelice - malo svaku spljoštite. Ako želite uvaljajte ih u sjemenke (ali i ne morate) i slažite na lim na pek papir. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C cca 35-45 min (probajte čačkalicom je li pečeno). Vruće bublice stavite na rešetku da se ohlade. 

Ove bublice budu meke duže nego klasični kruh i ako vam ih je puno- mogu se zamrznuti. :)

Napomena:
- pravo kokosovo brašno možete nabaviti npr u trgoovini Moja Natura
- psylium  imate u Mueller trgovinama - to su zapravo ljuskice indijskog trputca odn drugi naziv ljuske sjemenki buhačice - marka proizvođača je "Fit + Vital" i on je neophodan u ovim bublicama jer baš on daje ljepljivost smjesi najsličniju glutenu.
- smjesu zrnja slobodno prilagodite vlastitim željama i ukusu, no ne preporučam zamijeniti pravo kokosovo brašno i psylium nečim drugim  jer oni upiju dosta tekućine a psylium daje povezivost (ljepljivost) smjesi.
- prašak za pecivo je iz dm-a
Prijedlog za serviranje: Hamburger- pljeskavica, ajvar i blitva- zašto ne?
Ako ćete peciva raditi za hamburgere- napravite ih malo večima i duže pecite!

Broj komentara: 13 :

  1. Odlicno izgledaju, a sastojci sve bolje od boljeg.

    OdgovoriIzbriši
  2. ajme kako su lipeeeeeeee a ja gladnaaaaaaaaaaaaaaaa

    OdgovoriIzbriši
  3. Danas sam ih ispekla i ispale su savršeno! Djeca oduševljena!

    OdgovoriIzbriši
  4. Što su to bučine golice i čime ih mogu zamijeniti?
    Zašto

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bicine golice su sjemenke bundeve- sirove(suhe) i mozete ih zamjeniti npr suncokretom :)

      Izbriši
  5. Kako ti ispadnu mekahe i rahle - meni su ispale nekako tvrde i nabijene... Kako da ih zamijesim da budu "pune zraka"? Hvala unaprijed! Petra

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma koliko tocno mjerili- kad se radi sa ovim brasnima- treba malo osluhniti i tijesto- tvojima je vjerojatno nedostajalo jos malo vode... umjesih ih i ostavis da odstoje- krenes raditi bublice i ako je tijesto nekako tvrdo- vrati kuglicu natrag u smjesu, dodaj dvije tri zlice vode i sve umjesi- sad bi trebale kuglice biti mekse- i trebale bi se dici prilikom pecenja i biti rahle.
      Ako u tijestu fali vode- ono se ne moze dici jer je pretesko- no s druge strane treba paziti da ne bude previse vode- tad ce bublice biti razlivene i teze ce se ispeci u sredini.
      Nadam se da sam barem malo pomogla :) ako ima jos pitanja- tu sam :)

      Izbriši
  6. Samo da javim da su peciva odlična s obzirom na dozvoljene namirnice prema LCHF načelima prehrane i mekana i rahla kao na slici i stvarno nisu za usporedbu s ostalim vrstama kruha koje sam probala u tom režimu. Hvala na odličnim LCHF receptima, nestrpljivo čekam nove receptiće s obzirom da sam nova u LCHF-u i poprilično izbirljiva:), a ti si mi zadnji spas!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala Dani!! Bas mi je drago najprije da si se javila a onda i da ti se bublice sviđaju i da si zadovoljni receptom! <3
      Trenutno sam u pripremi klasičnoh blagdanskih kolača- tako da ce LCHF biti malo zapostavljen po pitanju recepata- no zato iza NG - idem vecinom s njima ;)

      Izbriši
  7. Imam sve osim mlinca za kavu. Imate kakav prijedlog gdje ga nabaviti? :) Ps. Bublice izgledaju fantasticno. Hocemo ih kopirati. ;)

    OdgovoriIzbriši