četvrtak, 19. veljače 2015.

Kokos Panna Cotta - u dobrom društvu


Kada se dogodi trenutak da trebaš napraviti neko jelo,a  mogući izbor namirnica koje možeš koristiti je sužen na namirnice biljnog porijekla - nalaziš se pred pravim izazovom!
Dobro- ako spremaš slano- uvijek to može biti neka krem povrtna juha, ili lešo blitva sa kroketima od riže ili krumpira..
No što ako to treba biti desert koji - naravno treba biti i ukusan i lijepo izgledati? ;)

Kokos, malina, avokado- jel` može bolje? :)

Sastojci za 4-6 porcija:

- kokos
400 g kokosovog mlijeka (iz limenke)
2 -3 žlice kokos mrvica
2 jušne žlice agar-agara
100 ml vode
1 jušna žlica meda

- malina
400 g malina
1 jušna žlica agar-agara
2,4 g zaslađivača na bazi stevije
(ili 1 jušna žlica meda)

- avokado
1 zreli avokado
sok 1 limuna
2 jušne žlice rastopljenog kokosovog ulja
1 jušna žlica meda

Maline ili jagode za dekoraciju

Pomješajte kokosovo mlijeko s vodom i agar-agarom i stavite na vatru. Neka zavrije. Kuhajte neprestano miješajući 5 minuta.
Ostavite da se malo prohladi pa u prohlađeno umiješajte med.

Pripremite posude u kojima ćete poslužiti desert- kod mene su to bile visoke čaše za vino. Da dobijete malo drugačiji oblik deserta tj da nije samo pusto slaganje sloj na sloj- čaše polegnite nakoso pod kutem od cca 45° i učvrstite da se ne miču. Pomoću lijevka nalijevajte kokos kremu. Ostavite u tom popožaju da se krema skroz ohladi i stegne.

Maline kratko prokuhajte. Ukoliko ne volite sitne košpice- smjesu propasirajte- a ako vam ne smetaju- idemo dalje! :) Izmjerite količinu malina. Vodite se mjerilom da na 2,5 -3 dcl malina stavljate 1 južnu žlicu agar-agara. Ukoliko ih imate više, dodajte još malo agar-agara, a ukoliko ih je manje- nadolijte vode do 3 dcl. Ako radite sa zaslađivačem na bazi stevije, sad dodajte i njega i agar-agar i stavite opet na vartu i kuhajte 5 min. Ukoliko radite sa medom- dodajte ga nakon što se maline prohlade. U svakom slučaju- maline vam se trebaju prohladiti prije nego ih budete nalijevali u čaše.

Kokos se ohladio i malina je spremna. Uspravite čaše i također pomoću lijevka nalijte maline. Opet ostavite da se sve ohladi.

Avokado očistite, stavite u visoku posudu, dodajte mu rastopljeno kokosovo ulje, sok od limuna i med. Štapnim mikserom sve smiksajte u finu kremicu. Po želji žlicom ili pomoću slastičarske vrećice- rasporedite ga preko malina (koje su se več stegnule).

Dekorirajte jagodama ili malinama, metvicom i malo mljevenih oraha/badema.
I guštajte!

Najava:
U pripremi je i verzija ovog deserta gdje nisam ograničena na namirnice samo biljnog porijekla! ;)

P.S.
Jušna žlica.. uvijek me te količine u jušnim žlicama brinu- je li to ravna jušna žlica ili koliko stane jušna žlica? U ovom receptu- ta jušna žlica vam je jedino važna u količini agar-agara. Jušna žlica agar agara je tolika da nije ravna, a nije ni prepunjena- odnosno- neka srednja količina- ono kad zagrabite punu pa malo protresete žlicu. ;)

Ukoliko nemate ništa protiv običnog šećera - slobodno med i steviju zamijenite žlicom- dvije običnog bijelog šećera :)



Broj komentara: 5 :

  1. preciosas fotos,,me gusta esa idea,,unbeso

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pozz..mogu li staviti obicnu zelstinu u prahu,isti omjer,umjesto agar agara?

      Izbriši
    2. Moze, naravno, stavite 8-10 gr zelatine - otopite je u vodi i dodajte u vrelo vrhnje- i nemojte ju stavljati da kuha :)

      Izbriši
  2. Poštovana,

    da li je ovaj desert prikladan za osobe koje se hrane isključivo makrobiotičkom kuhinjom? Zahvaljujem

    OdgovoriIzbriši