nedjelja, 6. srpnja 2014.

Cherry & Chocolate Raw Cake


Nisam već dugo ništa pisala- jednostavno dan za danom projuri nezamislivo brzo... a nije da nisam ništa radila.. jesam- dosta toga i neke sam recepte i obećala napisati- al evo- nikako se uhvatit pisanja... No- zaostaci će doći na svoje- otipkat ću ja već njih ;)

Danas neću o zaostacima, danas ću o nečem novom- o nečem što do sad nikad nisam pripremala ni jela, a što je nekako logičan slijed uvedenog preokreta u prehrani. Danas pišem o svojoj prvoj raw tj sirovoj torti.

Ne mogu reći da sam nešto previše proučavala raw food (sirovu hranu)- ali isto tako- od djetinjstva volim i jedem sirovo sve što je kao takvo jestivo- voće- naravno, ali i povrće- kao grašak, cvjetaču, bob, divlje šparoge i sl- a od nedavno i mlade tikvice. :) Znači- sirovo mi baš i nije nepoznato. :)

Tako je došao red i na sirovu tortu- raw cake- bez jaja, bez
brašna i bez šećera. I kao takva- nije i bez-ukusna... upravo suprotno- jutros kad sam ju narezala i probala feticu- moram reći da se torta popela na sam vrh vrhova omiljenih mi slastica i da sasvim sigurno možete očekivati više ovakvih delicija na mom blogu- ideje za nove slastice samo iskaču same od sebe! :) I da- nakon ove torte- uistinu sam spremna potpisati da nikad više nikakvu da tako kažem "klasičnu" slasticu ne stavim u usta- torta je bez pretjerivanja- savršena!

Sastojci - za kalup za tortu promjera 24 cm

Podloga:

140 gr grubo sjeckanih badema
60 gr fino mljevenih badema
50 gr fino mljevenih oraha
60 gr kokosovih pahuljica ( klasično kokosovo brašno

                                          iz svake trgovine)
110 gr meda
50 gr maslaca
120 gr kokosovog ulja sobne temperature

Sve sastojke staviti u zdjelu i rukom dobro izmješati da se povežu. Utisnuti u kalup za tortu kojem ste dno i stranice obložili papirom za pečenje (ili prozirnom folijom). Podignuti malo stranice uz rub kalupa.

Osnovna smjesa za kremu:

300 gr indijskih oraščića prethodno namočenih u vodi bar 3 sata
110 gr meda
70 gr kokosovog ulja

Sve staviti u blender i miksati dok se ne dobije skoro glatka krema. Trebat ćete malo više vremena za izblendat pošto je smjesa dosta gusta- ali uspjet će.

Od dobivene smjese odvaditi 2/3 i ostaviti za nadjev br 2.

Nadjev br. 1.

1/3 osnovne smjese
35 gr rastopljenog kakao maslaca
16-20 gr nezaslađenog kakaa
30-40 gr meda (ovisno koliko slatko volite)
Izblendati da se dobro sve poveže i izliti preko podloge u kalup. Poravnati.

Blender ne morate prati- samo dodajte preostale 2/3 smjese nazad u njega.

Nadjen br. 2.

2/3 osnovne smjese
250 gr svježih višanja
40-50 gr meda
1-2 žlice kokosovog ulja

Sve zblendati i izliti preko nadjeva br 1.

Ukrasite višnjama i listićima metvice.

I torta je gotova! Trebate samo čekati da se doooobro ohladi!
Ja sam je preko noći ostavila u hladnjaku, a onda stavila u zamrzivač na neka 3 sata.
Prije rezanja je ostavite malo na sobnoj temperaturi da se opusti, režite i buštajte u ovoj divoti!!!

Napomene:

- Ne morate stavljati kokos u podlogu- pojačajte npr fino mljevene bademe/orahe ili stavite lješnjake
- umjesto kokosovog ulja možete staviti rastopljeni maslac ali onda vam torta neće imati onu finu tropsku notu koje joj daje kokosovo ulje
- Indijske oraščiće obavezno namakajte- nakon namakanja- osušite ih u kuhinjskoj krpi
- Umjesto višanja- slobodno koristite npr maline ili borovnice- ako koristite smrznuto voće obavezno ga ostavite da se otopi i ocijedi prije blendanja jer bi inače mogli dobiti prerijetku smjesu
Blog gdje možete naći skroz fine i zdrave raw recepte PALEO HEDONIZAM

Nema komentara :

Objavi komentar