četvrtak, 12. prosinca 2013.

Stakleni medenjaci

Davno sam - u bespućima interneta- naišla na staklene keksiće- tj ideju da se u sredini keksa u izrezani oblik naspu mljeveni tvrdi bomboni- i dobiju se "stakleni" keksi. :) Predobra ideja! :)
Naravno- kad ih jedete- nemojte se iznenaditi kao ja taj davni prvi put- kad zagrizete u taj stakleni dio - on vam nije mekan ili prhak kao ostatak keksića- on je tvrd- ipak je to bombon. :)
No kako ja više volim - kad jedem keksiće - da nema takvih iznenađenja - staklene keksiće radim  radim od tvrđeg tijesta- znači ovo su tvrdi medenjaci- pazite zube! :)
Inače ovo tijesto je jako zanimljivo- kad je samo- u obliku keksa- uistinu je tvrdo- a kad se spoji kremom- dobije se fina, mekana i ukusna - Medena pita! :) Eto! Sad imate i pola recepta medene pite! :))) Ostatak medene vam otkrijem uskoro.

Tijesto:
1 jaje
50 gr maslaca
2 jušne žlice mlijeka
2 jušne žlice meda
1 kavena žličica sode bikarbone
150 gr šećera
1 jušna žlica kakaa
380 gr mekog brašna
prstohvat soli
1 čajna žličica mješavina začina- klinčić, đumbir, oraščić, kardamom, cimet, anis

brašno za posipanje- cca 50 gr

Ovo tijesto se zagrijava - znači sve osim brašna i kakaa stavite u zdjelu koja može na vatru i zagrijavajte lagano- otprilike do topline da vam nije prevruće kad umočite prst. Pazite prilikom zagrijavanja- ako previše zagrijete- jaje će vam se skuhati!
 U drugu zdjelu za mijesenje stavite brašno pomiješano sa kakaom, napravite malu udubinu i izlijte zagrijanu tekuću smjesu. Mikserom umutite mekano i po malo ljepljivo tijesto. Istresite ga na pobrašnjenu podlogu, malo umjesite sa dodatnim brašnom, razvaljajte na debljinu od cca 3 mm i režite oblike. Izrezane oblike stavljajte na lim te im po sredini izvadite neki manji oblik- na to mjesto ćete nasuti bombone.
Malo razmaknite medenjake jedan od drugoga- jer će u toku pečenja malo narasti.

Od bombona koristim 505 s crtom- s tim da ih razvrstam po bojama, zatim tvrde mentos zelene i žute od limuna. Bombone stavim u plastičnu vrećicu i batićem za meso smrvim u prah. Ne moraju biti baš prah-prah- neće ništa smetati ako ostane i većih komadića- sve će se rastopiti.

E sad u kekse naspete tih mljevenih bombona- pazite da ih bude dovoljno da dobijete stakalca preko cijele planirane površine.

Medenjake pecite na 160°C sa ventilacijom na pek papiru - dva lima od jednom- nekih 7- 8 minuta. Medenjaci će hlađenjem otvrdnuti.
Važno je da ne dižete medenjake sa lima dok se skroz ne ohlade- da se i stakalce stigne stvrdnuti. :)

Meni su ovi medenjaci lijepi i bez ikakvog ukrašavanja, no možete se poigrati i royalom i ukrasiti ih. :)
Jedan od prijedloga- zamotajte ih u celofan, zavežite vrpcu i ukrasite bor s njima ili ih stavite kao jestivu dekoraciju poklona.

Ove godine nisam radila kućicu od medenjaka- a inače kad
je radim- radim je baš od ovog tijesta. :)




Broj komentara: 8 :